Meri-Tuuli pääsi selkäleikkaukseen Certian työkykyvakuutuksella

Meri-Tuuli Sjölund on joutunut kahdesti työuransa aikana selkäleikkaukseen. Onni onnettomuudessa on ollut työnantajan tarjoama työkykyvakuutus, jolla hän sai nopeasti apua selkäkipuihinsa. Vakuutus on osa Certian työntekijöilleen tarjoamia työhyvinvoinnin palveluita.

Palveluasiantuntija Meri-Tuuli Sjölundmuistaa vieläkin, kuinka hän loukkasi selkänsä ensimmäisen kerran vuonna 2006.
– Laskeuduin emännänjatkolta vasemmalle jalalle. Tämän jälkeen selkä oli monta kuukautta huonona, mutta vaikutti sitten kuitenkin paranevan kuin ihmeen kaupalla, Sjölund aloittaa.

Pian Sjölund innostui uudesta lajista, potkunyrkkeilystä. Lajin sisältämät kiertoliikkeet ärsyttivät kuitenkin jälleen selkää, mikä aiheutti myös työnteolle haasteita. Hän pääsi kuitenkin työterveyden kautta lääkäriin, jonka kautta magneettikuvatkin otettiin:

– Minulla todettiin välilevynpullistuma. Siinä vaiheessa kävelyni oli vaikeutunutkin huomattavasti. Töissä kävin kyllä, mutta jouduin tepsuttelemaan paikasta toiseen. Välillä makasin maassa jalat tuolin päällä, Sjölund muistelee.

Selkäleikkaukseen vain parissa päivässä

Lopulta vaihtoehtona oli lääkärin mukaan jatkuva kipu tai selkäleikkaus. Palkkapuolella palveluasiantuntijana työskentelevälle Sjölundille sairasloma tuntui vaikealta.

– Persoonaani kuuluu tietynlainen ”turhaan ei olla töistä pois” -asenne. Kotonakin makaan vasta, kun menen nukkumaan. Lääkärin kanta oli kuitenkin asiassa hyvin selkeä.

Kun Sjölund myöntyi leikkaukseen, asiat lähtivät etenemään nopeasti. Hänen lääkärinsä varasi ajan Turkuun yksityiselle lääkärille ja laittoi asiasta kiireellisen pyynnön vakuutusyhtiölle. Hyväksyntä tuli vuorokaudessa ja pian hän oli leikkaavan lääkärin konsultaatiossa Turussa.
– Lääkäri kysyi, pääsenkö jo seuraavana päivänä leikkaukseen. Hoidon nopeus tuli minulle yllätyksenä, ja minun piti tehdäkin hieman järjestelyjä kotona, joten kysyin, onnistuuko ylihuomenna, Sjölund muistelee naurahtaen.

Meri-Tuuli Sjölund seisoo ulkoilupolulla.
Leikkauksen jälkeen Meri-Tuuli Sjölundin ei ole tarvinnut olla selän takia sairaslomalla.

Kivut jäivät leikkauspöydälle ja työkyky palautui

Leikkauksen jälkeen mihinkään ei enää sattunut. Oli vuosi 2016. Välilevynpullistuma iski kuitenkin jälleen parin vuoden päästä, ja hänen selkänsä jouduttiin jälleen leikkaamaan vuonna 2018, tällä kertaa ei-kiireellisenä, mutta leikkaus saatiin kuitenkin tehtyä hakemuksesta jo kuukauden kuluttua.

Viisi vuotta on kulunut tuoreimmasta leikkauksesta. Sjölund arvelee, ettei olisi tänäkään päivänä kunnossa ilman leikkauksia kattanutta työkykyvakuutusta.

– Vakuutus on ollut minulle todellinen pelastus! Kivut jäivät leikkauspöydälle, ja jouduin olemaan vain kaksi pakollista kuukautta sairaslomalla. Sen koommin ei ole tarvinnut olla selästä sairaslomalla, Sjölund iloitsee.

Potkunyrkkeilemään hän ei kuitenkaan enää uskalla lähteä vaan keskittyy nykyään pitkiin kävelylenkkeihin.

– Lahjoitin nyrkkeilyhanskatkin vähän haikein mielin muutama vuosi sitten pois. Joku muu tarvitsee niitä nyt enemmän, Sjölund hymähtää.

Certia panostaa hyvinvoivaan henkilöstöön

Toimitusjohtaja Ulla Laalon mukaan työkykyvakuutuksen tavoitteena on taata työntekijän nopea pääsy tarvittavaan hoitoon, kuten selkä- tai olkaleikkaukseen. Vakuutus on osa työehtosopimusta, josta on sovittu paikallisesti.

– Kaikenlaista voi sattua kenelle tahansa, joten on vain kaikkien etu, ettei työntekijän tarvitse työskennellä puolikuntoisena tai joutua pitkälle sairaslomalle. Työkykyvakuutuksella haluamme panostaa siihen, että henkilöstömme voi mahdollisimman hyvin, Laalo kertoo.

Certiassa henkilöstön hyvinvointiin on kiinnitetty muutenkin erityistä huomiota. Tarjolla on erilaista työkykyä ja -hyvinvointia ylläpitävää toimintaa, kuten viikoittainen liikuntatunti työajalla, henkilöstön yhteisiä aamiaistilaisuuksia sekä tyky-seteleitä.

Laalo kertoo Certian henkilöstön olevan keskimäärin hyväkuntoista, mutta arvostavan erilaisia työhyvinvoinnin palveluita. Erityisesti työkykyvakuutus tuo jo ajatuksen tasolla turvaa ja varmuutta hoitoon pääsystä. Myös Sjölundin mukaan työkykyvakuutus tarjoaa loistavan mahdollisuuden päästä erikoislääkärille, mikä voisi muutoin olla haastavaa:

– Vaikka julkisella puolella onkin hyvät lääkärit, koen tällä tavalla päässeeni nopeammin tutkimuksiin ja työkykyiseksi, Sjölund sanoo hymyillen.

Tunti liikettä työajalla on ilon ja jaksamisen lähde

Johanna Puumala on innostunut liikkumaan työnantajan tarjoamalla viikoittaisella liikuntatunnilla: toisinaan hän juoksee metsässä, toisinaan pyöräilee parinkymmenen kilometrin lenkin toimistolle. Liikunnan riemua on päästy jakamaan myös yhdessä työkavereiden kanssa.

Certian työyhteisö on intoutunut tänä vuonna toden teolla liikkumaan työajalla yhdessä ja erikseen. Keskiviikkoliikunta syntyi työntekijöiden toiveesta. Aiemmin yrityksellä oli käytössä taukoliikuntasovellus, joka kuitenkin jäi niin vähälle käytölle, että siitä päätettiin luopua.
– Meiltä kysyttiin suoraan, mitä haluaisimme tilalle. Moni ehdotti, että olisi hienoa, jos työajasta saisi käyttää tunnin viikossa liikkumiseen, kertoo Puumala, jokatyöskentelee Certialla palkkapalveluissa sovellusasiantuntijoiden esihenkilönä.

Myönteinen päätös asiasta tehtiin, ja säännöt sovittiin työntekijöitä kuunnellen. Pian Certian henkilökunta lähtikin kokeilemaan liikkumista niin yhdessä kuin erikseen.

Lajikokeilut innostavat liikkumaan yhdessä

Keskiviikkoliikunnan ideaan kuuluu, että Certia edistää myös työyhteisön yhteisöllisyyttä tarjoamalla tutumiskertoja eri lajeihin pienissä porukoissa.

Johanna Puumala pyörän selässä.

– Toiset ovat esimerkiksi käyneet pelaamassa padelia. Minä taas olin mukana kokeilemassa avantouintia Vaasan Hietasaaressa. Jäinkin kerrasta koukkuun ja hankin kausikortin, Puumala nauraa.

Liikuntahetken voi hyödyntää joko aamulla tai iltapäivällä sovittujen kellonaikojen puitteissa. Toisinaan Certian väki joogaa toimistonsa alakerrassa iltapäivisin. Onpa kesällä myös intouduttu järjestämään yhteisiä aamu-uinteja ennen työpäivää.

Puumalaon myös Certialla tunnettu himoliikkujana. Keväällä hänet äänestettiin Vuoden sporttisimmaksi työpaikan tyky-tapahtumassa – ja ottaisipa moni innokkaan eräilijän myös autiolle saarelle mukaan samaisen tapahtuman äänestystuloksen perusteella.
– Harrastan vaeltamista Lapissa, ja moni tietääkin, että syksyisin työkalenteriini ilmestyy varaus syysvaellukselle ja kevättalvisin hiihtoretkelle. Minulle luonto on tärkeä latautumispaikka, Puumala sanoo hymyillen.

Vaikka Puumala itse liikkuu paljon vapaa-ajallakin, hän painottaa, että Certian Keskiviikkoliikunnassa on kyse matalan kynnyksen liikkumisesta, joka on tarkoitettu kaikille hengähdystauoksi keskelle kiireisiä työviikkoja.

– Tarkoitus on kannustaa liikkumaan myös niitä, jotka eivät ehkä ole vielä löytäneet liikunnan iloa. Liikkumisella on kuitenkin merkittävä vaikutus työssäjaksamiseen.

Etäpäiviä piristävät metsälenkit

Puumalan mielestä jokaisen vapaasti toteutettava liikuntahetki sopii Certialle erityisen hyvin, koska yrityksellä ollaan paljon töissä etänä. Se mahdollistaa monipuolisen liikunnan työpäivänkin aikana kotoa käsin, kun kaikki voivat hyödyntää liikuntahetkensä itselleen mieluisimmalla tavalla ja haluamanaan ajankohtana.

– Kesäisin saatan esimerkiksi lähteä juoksemaan metsään ja talvisin taas hiihtämään. Käyn yleensä toimistolla kerran viikossa, jolloin voin pyöräillä Merikaarrosta parinkymmenen kilometrin työmatkan työajalla, Puumala tiivistää.

Puumala jakaa liikunnan ilosanomaa myös somekanavissaan. Julkaisut ovat kirvoittaneet innostunutta palautetta:

– Moni on kommentoinut vievänsä keskiviikkoliikunnasta viestiä eteenpäin myös omalle työpaikalleen, mikä on ollut ihanaa kuulla. Onhan tämä nyt ihana hengähdystauko keskellä viikkoa! Puumala kertoo.

eKuitti helpottaa työmatkalaisen ja talousyksikön arkea

eKuitti automatisoi kuitit tuomalla ne kerralla digiaikaan. Ajansäästö sekä virheiden ja manuaalisen työn määrän väheneminen ovat eKuitin merkittävimpiä hyötyjä.

Jopa viidesosassa matkalaskuja on haasteita paperikuiteissa, toteaa Pohjoismaisen rahoituspalvelujen tarjoaja SEB teettämässään tutkimuksessaan. Toisinaan kuitti unohtuu, siitä ei saa selvää tai mukaan liitetään kokonaan väärä kuitti.  
– Perinteisissä paperikuiteissa haasteeksi koituu usein myös pitkä ja aikaa vievä prosessi kuitin etsimisestä sen skannaukseen ja asiatarkastukseen siirtelyyn. Sähköinen eKuitti poistaa kaikki nämä haasteet, kertoo Certian matkajärjestelmien palvelupäällikkö Jenni Kuikka.

eKuitti nopeuttaa laskun käsittelyä 12,5 minuuttia

Sähköisen eKuitin hyödyt ovat kiistattomat, ja sen valttikortteina ovat erityisesti automaation tuoma nopeus, virheettömyys ja helppous. Tämä on mahdollista, koska eKuitissa tieto yhdistyy automaattisesti tilitapahtumaan rakenteisessa eli koneluettavassa muodossa.
– Maksettaessa esimerkiksi maksuaika- tai luottokortilla, maksutapahtuma siirtyy järjestelmään, josta se saadaan suoraan kirjanpitoon oikeassa muodossa. Tämä poistaa kokonaan tarpeen paperikuitille, Kuikka sanoo.

Kuikan mukaan suurimmat hyödyt koituvat työmatkalaiselle ja talousyksikölle, joiden manuaalinen työ vähenee ja vapautunut aika saadaan muuhun käyttöön.

– Automaatio, ajantasaisella tiedolla johtaminen ja kuittien tallentuminen aina luettavassa muodossa ovat eKuitin ehkä merkittävimpiä hyötyjä. SEB:in tutkimuksen mukaan eKuitti nopeuttaa laskun käsittelyä keskimäärin 12,5 minuuttia, Kuikka kertoo.

Vuonna 2025 eKuitteja 80 prosenttia maksukorttikuiteista

Kuittitietojen digitaalinen siirtymä alkaa olla ajankohtaista yhä useammalle yritykselle. Yksi kansallisen Yrityksen digitalous -hankkeen tavoitteista onkin, että vuoden 2023 aikana kaikista yritysten välisistä maksukorttikuiteista viidesosa olisi eKuitteja. Vuonna 2025 tavoiteltu prosentti kauppiaiden ja palveluntarjoajien osalta on jo 80.
– Certialla digitaalisten eKuittien vastaanotto on ollut mahdollista matkanhallintajärjestelmässä 1.1.2023 lähtien. Asiakkaistamme yli puolella onkin eKuitista joko jo voimassa oleva sopimus tai sen pilotointivaihe menossa, kertoo Kuikka.

Kuittien digitaalisuus vähentää myös luonnollisesti taloushallinnossa tarvittavan paperin määrää.

– Haluamme auttaa organisaatioita toimimaan vastuullisemmin ja ympäristöystävällisemmin paperittoman maailman puolesta. Certialla ollaan etunenässä mahdollistamassa tähän uuteen, sujuvampaan aikaan siirtymisen, Kuikka kertoo.

Lue lisää Certian verkkosivuilta: Verkkolaskut, eKuitit ja hankintasanomat ovat alkusoittoa talouden digitalisoitumiselle

Verkkolaskut, eKuitit ja hankintasanomat ovat alkusoittoa talouden digitalisoitumiselle

Reaaliaikatalouden periaatteet toteutuvat jo monissa sujuvissa taloushallinnon prosesseissa, kuten verkkolaskuissa. Reaaliaikatalous saattaa terminä hämmentää, mutta sen toimintalogiikka on yksinkertainen ja koskettaa pian kaikkia yrityksiä ja yksityishenkilöitäkin vähintään epäsuorasti:

– Koko yrityksen tietoliikenne ostoista, myyntiin ja raportointiin tulee digitalisoitumaan. Myös tiedon toimitus ja keruu muuttuvat reaaliaikaisiksi. Tätä tarkoittaa reaaliaikatalous, kommentoi Certian Päivi Soltin, joka työskentelee kehittämispäällikkönä asiakkaiden ja toimialan prosessien parissa.

Tällainen tulevaisuus on jo lähellä, sillä yksi kansallisen Yrityksen digitalous -hankkeen tavoitteista on, että jo vuonna 2023 kaikista yritysten välisistä maksukorttikuiteista viidesosa olisi eKuitteja. Vuonna 2025 tavoiteltu prosentti on jo 80. Certian matkahallintajärjestelmässä eKuittien vastaanotto on ollut mahdollista alkuvuodesta 2023 alkaen.

– Jo nyt yli 90 prosenttia Certian asiakkaiden ostolaskuista saapuu verkkolaskuina, ja sen osalta olemmekin menossa jo kohti seuraavaa askelta eli kansainvälisten verkkolaskujen Peppol-verkostoa. Paperittomaan työskentelyyn siirtyminen tulee myös luonnollisesti säästämään ympäristöä ja vaikuttaa positiivisesti myös vastuullisuustavoitteisiin, kertoo Soltin.

Sähköisissä tilauksissa huomio siirtyy ostolaskuista tilauksiin

Yrityksen digitaloushankkeen mukaan tilaukset, verkkolaskut, sähköiset kuitit ja yrityksen taloustiedot liikkuvat tulevaisuudessa eri osapuolten välillä saumattomasti, reaaliaikaisesti ja turvallisesti.

Tiedon reaaliaikaisuus edellyttää tiedon siirtymistä rakenteisessa eli koneluettavassa muodossa järjestelmästä toiseen. Ihminen ei siis käsittele tätä tietoa missään välivaiheessa, mikä nopeuttaa tiedon kulkua selvästi. Muutkin hyödyt ovat kiistattomia:
– Tiedon reaaliaikaisuus eri järjestelmien välillä vähentää raportointia ja käsityötä. Nykyisin tietoja siirretään moneen eri järjestelmään, mikä on aikaa vievää. Luonnollisesti myös inhimillisiltä virheitä, kuten näppäilyvirheiltä, vältytään jatkossa, Soltin summaa.

Soltin korostaa, ettei kyse ole vain taloushallintoa koskevasta järjestelmähankkeesta, vaan mittavasta, pohjoismaisesta hankkeesta, joka tulee muuttamaan jo tilaavan osapuolen toimintatapoja.
– Koko tilaustoiminto tulee digitalisoitumaan eli tilauksia ei tehdä enää sähköpostitse vaan suoraan järjestelmästä järjestelmään. Tämä tapahtuu hankintasanomien avulla, josta se kohdistuu ostolaskuun automaattisesti tietyin kriteerein. Enää ostolaskuja ei käsitellä lainkaan, jos tilaus on hyväksytty ja kaikki on muuten niin kuin pitääkin. Itse tekeminen siirtyy prosessin alkuvaiheeseen, Soltin selittää.

Manuaalinen viranomaisraportointi automatisoituu

Soltin nostaa esimerkiksi verottajalle ja muille viranomaisille toimitettavat tiedot. Tällä hetkellä tietoja toimitetaan keskimäärin kerran vuodessa yritykset toimittavat tiedot kuukauden välein, kun taas vuonna 2030 tieto siirtyy rakenteisessa muodossa reaaliaikaisesti ja automaattisesti.

– Tiedot voisivat siirtyä esimerkiksi muutaman kerran vuodessa yhteen paikkaan, josta muut tiedon tarvitsijat voisivat tiedot noutaa. Asiakkaiden aikaa säästyy, kun tietoja ei enää erikseen kerätä, muokata ja lähetetä, vaan se toimitetaan rakenteisessa muodossa kerralla eri tahojen käytettäväksi, Soltin kuvailee.

Soltin muistuttaa, että kaikki muutokset eivät luonnollisesti tule samaan aikaan vaan porrastetusti. Certialla on tarjota tukea, tietoa ja apua aihetta pohtiville ja asian parissa työskenteleville.

– Me pidämme huolta asiakkaistamme koko tämän matkan ajan. Olemme tästä valtavan innoissamme, ja autamme asiakkaitamme myös kehittämään omia prosessejaan, jotta olemme kaikki mahdollisimman hyvin valmistautuneita tuleviin muutoksiin, Soltin päättää.

Turun yliopisto ulkoistaa ostolaskujen käsittelyn ja matkapalvelut Certialle

Turun yliopisto ulkoistaa ostolaskujen käsittelyn ja matkapalvelut Certia Oy:lle. Ulkoistaminen koskee yhteensä enintään 20 työntekijää.

Yliopiston hallitus päätti ostolaskujen käsittelyn ja matkapalveluiden liikkeen luovutuksesta Certia Oy:lle kokouksessaan 5.5.2023. Kyseisten palvelujen ulkoistaminen on osa yliopiston talouden tasapainottamisohjelmaa. Säästövaikutukseksi arvioidaan viiden vuoden kuluessa vuositasolla noin 0,5 miljoonaa euroa.

Palvelujen ulkoistamisen myötä Turun yliopistosta siirtyy Certialle noin 20 työpaikkaa. Muutoksella ei ole lähtökohtaisesti vaikutusta henkilöstön työsuhteen ehtoihin, vaan työntekijöillä on oikeus siirtyä uuden omistajan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä ja työpaikat säilyvät Turussa. Palvelutuotanto Certialla käynnistyy viimeistään 1.4.2024 mennessä.

– Certialle on jo kertynyt kokemusta vastaavasta liikkeen luovutuksesta ja palvelutuotannosta, joten luotan, että palvelut yliopistolle tuotetaan jatkossakin ammattimaisesti ja luotettavasti, yliopiston talousjohtaja Siru Helminen sanoo. Helminen on myös Certia Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Certia Oy tuottaa muun muassa henkilöstöpalveluita sekä talous- ja palkkahallinnon palveluita yliopistoille ja ammattikorkeakouluille, jotka ovat myös Certian omistajia.

– Olemme aidosti iloisia Turun yliopiston ulkoistuspäätöksestä. Siirtyvät toiminnot ja siirtyvän henkilöstön osaaminen syventävät Certian osaamista toimialasta. Tämä puolestaan mahdollistaa entistä sujuvampien ja kustannustehokkaampien ratkaisuiden kehittämisen sekä Turun yliopistolle että koko asiakaskunnalle, Certia Oy:n toimitusjohtaja Ulla Laalo sanoo.

Certia sitoutuu yhdessä yliopiston kanssa kehittämään toiminnan tehokkuutta ja automatisointia siten, että viiden vuoden kuluessa palvelujen hinta puolittuu. Certia hyödyntää jo nykyisellään palvelutuotannossaan robotiikkaa ja tekoälyä.

Tilaa uutiskirje