Meri-Tuuli pääsi selkäleikkaukseen Certian työkykyvakuutuksella

Meri-Tuuli Sjölund on joutunut kahdesti työuransa aikana selkäleikkaukseen. Onni onnettomuudessa on ollut työnantajan tarjoama työkykyvakuutus, jolla hän sai nopeasti apua selkäkipuihinsa. Vakuutus on osa Certian työntekijöilleen tarjoamia työhyvinvoinnin palveluita.

Palveluasiantuntija Meri-Tuuli Sjölundmuistaa vieläkin, kuinka hän loukkasi selkänsä ensimmäisen kerran vuonna 2006.
– Laskeuduin emännänjatkolta vasemmalle jalalle. Tämän jälkeen selkä oli monta kuukautta huonona, mutta vaikutti sitten kuitenkin paranevan kuin ihmeen kaupalla, Sjölund aloittaa.

Pian Sjölund innostui uudesta lajista, potkunyrkkeilystä. Lajin sisältämät kiertoliikkeet ärsyttivät kuitenkin jälleen selkää, mikä aiheutti myös työnteolle haasteita. Hän pääsi kuitenkin työterveyden kautta lääkäriin, jonka kautta magneettikuvatkin otettiin:

– Minulla todettiin välilevynpullistuma. Siinä vaiheessa kävelyni oli vaikeutunutkin huomattavasti. Töissä kävin kyllä, mutta jouduin tepsuttelemaan paikasta toiseen. Välillä makasin maassa jalat tuolin päällä, Sjölund muistelee.

Selkäleikkaukseen vain parissa päivässä

Lopulta vaihtoehtona oli lääkärin mukaan jatkuva kipu tai selkäleikkaus. Palkkapuolella palveluasiantuntijana työskentelevälle Sjölundille sairasloma tuntui vaikealta.

– Persoonaani kuuluu tietynlainen ”turhaan ei olla töistä pois” -asenne. Kotonakin makaan vasta, kun menen nukkumaan. Lääkärin kanta oli kuitenkin asiassa hyvin selkeä.

Kun Sjölund myöntyi leikkaukseen, asiat lähtivät etenemään nopeasti. Hänen lääkärinsä varasi ajan Turkuun yksityiselle lääkärille ja laittoi asiasta kiireellisen pyynnön vakuutusyhtiölle. Hyväksyntä tuli vuorokaudessa ja pian hän oli leikkaavan lääkärin konsultaatiossa Turussa.
– Lääkäri kysyi, pääsenkö jo seuraavana päivänä leikkaukseen. Hoidon nopeus tuli minulle yllätyksenä, ja minun piti tehdäkin hieman järjestelyjä kotona, joten kysyin, onnistuuko ylihuomenna, Sjölund muistelee naurahtaen.

Meri-Tuuli Sjölund seisoo ulkoilupolulla.
Leikkauksen jälkeen Meri-Tuuli Sjölundin ei ole tarvinnut olla selän takia sairaslomalla.

Kivut jäivät leikkauspöydälle ja työkyky palautui

Leikkauksen jälkeen mihinkään ei enää sattunut. Oli vuosi 2016. Välilevynpullistuma iski kuitenkin jälleen parin vuoden päästä, ja hänen selkänsä jouduttiin jälleen leikkaamaan vuonna 2018, tällä kertaa ei-kiireellisenä, mutta leikkaus saatiin kuitenkin tehtyä hakemuksesta jo kuukauden kuluttua.

Viisi vuotta on kulunut tuoreimmasta leikkauksesta. Sjölund arvelee, ettei olisi tänäkään päivänä kunnossa ilman leikkauksia kattanutta työkykyvakuutusta.

– Vakuutus on ollut minulle todellinen pelastus! Kivut jäivät leikkauspöydälle, ja jouduin olemaan vain kaksi pakollista kuukautta sairaslomalla. Sen koommin ei ole tarvinnut olla selästä sairaslomalla, Sjölund iloitsee.

Potkunyrkkeilemään hän ei kuitenkaan enää uskalla lähteä vaan keskittyy nykyään pitkiin kävelylenkkeihin.

– Lahjoitin nyrkkeilyhanskatkin vähän haikein mielin muutama vuosi sitten pois. Joku muu tarvitsee niitä nyt enemmän, Sjölund hymähtää.

Certia panostaa hyvinvoivaan henkilöstöön

Toimitusjohtaja Ulla Laalon mukaan työkykyvakuutuksen tavoitteena on taata työntekijän nopea pääsy tarvittavaan hoitoon, kuten selkä- tai olkaleikkaukseen. Vakuutus on osa työehtosopimusta, josta on sovittu paikallisesti.

– Kaikenlaista voi sattua kenelle tahansa, joten on vain kaikkien etu, ettei työntekijän tarvitse työskennellä puolikuntoisena tai joutua pitkälle sairaslomalle. Työkykyvakuutuksella haluamme panostaa siihen, että henkilöstömme voi mahdollisimman hyvin, Laalo kertoo.

Certiassa henkilöstön hyvinvointiin on kiinnitetty muutenkin erityistä huomiota. Tarjolla on erilaista työkykyä ja -hyvinvointia ylläpitävää toimintaa, kuten viikoittainen liikuntatunti työajalla, henkilöstön yhteisiä aamiaistilaisuuksia sekä tyky-seteleitä.

Laalo kertoo Certian henkilöstön olevan keskimäärin hyväkuntoista, mutta arvostavan erilaisia työhyvinvoinnin palveluita. Erityisesti työkykyvakuutus tuo jo ajatuksen tasolla turvaa ja varmuutta hoitoon pääsystä. Myös Sjölundin mukaan työkykyvakuutus tarjoaa loistavan mahdollisuuden päästä erikoislääkärille, mikä voisi muutoin olla haastavaa:

– Vaikka julkisella puolella onkin hyvät lääkärit, koen tällä tavalla päässeeni nopeammin tutkimuksiin ja työkykyiseksi, Sjölund sanoo hymyillen.

Tilaa uutiskirje