Meri-Tuuli pääsi selkäleikkaukseen Certian työkykyvakuutuksella

Meri-Tuuli Sjölund on joutunut kahdesti työuransa aikana selkäleikkaukseen. Onni onnettomuudessa on ollut työnantajan tarjoama työkykyvakuutus, jolla hän sai nopeasti apua selkäkipuihinsa. Vakuutus on osa Certian työntekijöilleen tarjoamia työhyvinvoinnin palveluita.

Palveluasiantuntija Meri-Tuuli Sjölundmuistaa vieläkin, kuinka hän loukkasi selkänsä ensimmäisen kerran vuonna 2006.
– Laskeuduin emännänjatkolta vasemmalle jalalle. Tämän jälkeen selkä oli monta kuukautta huonona, mutta vaikutti sitten kuitenkin paranevan kuin ihmeen kaupalla, Sjölund aloittaa.

Pian Sjölund innostui uudesta lajista, potkunyrkkeilystä. Lajin sisältämät kiertoliikkeet ärsyttivät kuitenkin jälleen selkää, mikä aiheutti myös työnteolle haasteita. Hän pääsi kuitenkin työterveyden kautta lääkäriin, jonka kautta magneettikuvatkin otettiin:

– Minulla todettiin välilevynpullistuma. Siinä vaiheessa kävelyni oli vaikeutunutkin huomattavasti. Töissä kävin kyllä, mutta jouduin tepsuttelemaan paikasta toiseen. Välillä makasin maassa jalat tuolin päällä, Sjölund muistelee.

Selkäleikkaukseen vain parissa päivässä

Lopulta vaihtoehtona oli lääkärin mukaan jatkuva kipu tai selkäleikkaus. Palkkapuolella palveluasiantuntijana työskentelevälle Sjölundille sairasloma tuntui vaikealta.

– Persoonaani kuuluu tietynlainen ”turhaan ei olla töistä pois” -asenne. Kotonakin makaan vasta, kun menen nukkumaan. Lääkärin kanta oli kuitenkin asiassa hyvin selkeä.

Kun Sjölund myöntyi leikkaukseen, asiat lähtivät etenemään nopeasti. Hänen lääkärinsä varasi ajan Turkuun yksityiselle lääkärille ja laittoi asiasta kiireellisen pyynnön vakuutusyhtiölle. Hyväksyntä tuli vuorokaudessa ja pian hän oli leikkaavan lääkärin konsultaatiossa Turussa.
– Lääkäri kysyi, pääsenkö jo seuraavana päivänä leikkaukseen. Hoidon nopeus tuli minulle yllätyksenä, ja minun piti tehdäkin hieman järjestelyjä kotona, joten kysyin, onnistuuko ylihuomenna, Sjölund muistelee naurahtaen.

Meri-Tuuli Sjölund seisoo ulkoilupolulla.
Leikkauksen jälkeen Meri-Tuuli Sjölundin ei ole tarvinnut olla selän takia sairaslomalla.

Kivut jäivät leikkauspöydälle ja työkyky palautui

Leikkauksen jälkeen mihinkään ei enää sattunut. Oli vuosi 2016. Välilevynpullistuma iski kuitenkin jälleen parin vuoden päästä, ja hänen selkänsä jouduttiin jälleen leikkaamaan vuonna 2018, tällä kertaa ei-kiireellisenä, mutta leikkaus saatiin kuitenkin tehtyä hakemuksesta jo kuukauden kuluttua.

Viisi vuotta on kulunut tuoreimmasta leikkauksesta. Sjölund arvelee, ettei olisi tänäkään päivänä kunnossa ilman leikkauksia kattanutta työkykyvakuutusta.

– Vakuutus on ollut minulle todellinen pelastus! Kivut jäivät leikkauspöydälle, ja jouduin olemaan vain kaksi pakollista kuukautta sairaslomalla. Sen koommin ei ole tarvinnut olla selästä sairaslomalla, Sjölund iloitsee.

Potkunyrkkeilemään hän ei kuitenkaan enää uskalla lähteä vaan keskittyy nykyään pitkiin kävelylenkkeihin.

– Lahjoitin nyrkkeilyhanskatkin vähän haikein mielin muutama vuosi sitten pois. Joku muu tarvitsee niitä nyt enemmän, Sjölund hymähtää.

Certia panostaa hyvinvoivaan henkilöstöön

Toimitusjohtaja Ulla Laalon mukaan työkykyvakuutuksen tavoitteena on taata työntekijän nopea pääsy tarvittavaan hoitoon, kuten selkä- tai olkaleikkaukseen. Vakuutus on osa työehtosopimusta, josta on sovittu paikallisesti.

– Kaikenlaista voi sattua kenelle tahansa, joten on vain kaikkien etu, ettei työntekijän tarvitse työskennellä puolikuntoisena tai joutua pitkälle sairaslomalle. Työkykyvakuutuksella haluamme panostaa siihen, että henkilöstömme voi mahdollisimman hyvin, Laalo kertoo.

Certiassa henkilöstön hyvinvointiin on kiinnitetty muutenkin erityistä huomiota. Tarjolla on erilaista työkykyä ja -hyvinvointia ylläpitävää toimintaa, kuten viikoittainen liikuntatunti työajalla, henkilöstön yhteisiä aamiaistilaisuuksia sekä tyky-seteleitä.

Laalo kertoo Certian henkilöstön olevan keskimäärin hyväkuntoista, mutta arvostavan erilaisia työhyvinvoinnin palveluita. Erityisesti työkykyvakuutus tuo jo ajatuksen tasolla turvaa ja varmuutta hoitoon pääsystä. Myös Sjölundin mukaan työkykyvakuutus tarjoaa loistavan mahdollisuuden päästä erikoislääkärille, mikä voisi muutoin olla haastavaa:

– Vaikka julkisella puolella onkin hyvät lääkärit, koen tällä tavalla päässeeni nopeammin tutkimuksiin ja työkykyiseksi, Sjölund sanoo hymyillen.

Tunti liikettä työajalla on ilon ja jaksamisen lähde

Johanna Puumala on innostunut liikkumaan työnantajan tarjoamalla viikoittaisella liikuntatunnilla: toisinaan hän juoksee metsässä, toisinaan pyöräilee parinkymmenen kilometrin lenkin toimistolle. Liikunnan riemua on päästy jakamaan myös yhdessä työkavereiden kanssa.

Certian työyhteisö on intoutunut tänä vuonna toden teolla liikkumaan työajalla yhdessä ja erikseen. Keskiviikkoliikunta syntyi työntekijöiden toiveesta. Aiemmin yrityksellä oli käytössä taukoliikuntasovellus, joka kuitenkin jäi niin vähälle käytölle, että siitä päätettiin luopua.
– Meiltä kysyttiin suoraan, mitä haluaisimme tilalle. Moni ehdotti, että olisi hienoa, jos työajasta saisi käyttää tunnin viikossa liikkumiseen, kertoo Puumala, jokatyöskentelee Certialla palkkapalveluissa sovellusasiantuntijoiden esihenkilönä.

Myönteinen päätös asiasta tehtiin, ja säännöt sovittiin työntekijöitä kuunnellen. Pian Certian henkilökunta lähtikin kokeilemaan liikkumista niin yhdessä kuin erikseen.

Lajikokeilut innostavat liikkumaan yhdessä

Keskiviikkoliikunnan ideaan kuuluu, että Certia edistää myös työyhteisön yhteisöllisyyttä tarjoamalla tutumiskertoja eri lajeihin pienissä porukoissa.

Johanna Puumala pyörän selässä.

– Toiset ovat esimerkiksi käyneet pelaamassa padelia. Minä taas olin mukana kokeilemassa avantouintia Vaasan Hietasaaressa. Jäinkin kerrasta koukkuun ja hankin kausikortin, Puumala nauraa.

Liikuntahetken voi hyödyntää joko aamulla tai iltapäivällä sovittujen kellonaikojen puitteissa. Toisinaan Certian väki joogaa toimistonsa alakerrassa iltapäivisin. Onpa kesällä myös intouduttu järjestämään yhteisiä aamu-uinteja ennen työpäivää.

Puumalaon myös Certialla tunnettu himoliikkujana. Keväällä hänet äänestettiin Vuoden sporttisimmaksi työpaikan tyky-tapahtumassa – ja ottaisipa moni innokkaan eräilijän myös autiolle saarelle mukaan samaisen tapahtuman äänestystuloksen perusteella.
– Harrastan vaeltamista Lapissa, ja moni tietääkin, että syksyisin työkalenteriini ilmestyy varaus syysvaellukselle ja kevättalvisin hiihtoretkelle. Minulle luonto on tärkeä latautumispaikka, Puumala sanoo hymyillen.

Vaikka Puumala itse liikkuu paljon vapaa-ajallakin, hän painottaa, että Certian Keskiviikkoliikunnassa on kyse matalan kynnyksen liikkumisesta, joka on tarkoitettu kaikille hengähdystauoksi keskelle kiireisiä työviikkoja.

– Tarkoitus on kannustaa liikkumaan myös niitä, jotka eivät ehkä ole vielä löytäneet liikunnan iloa. Liikkumisella on kuitenkin merkittävä vaikutus työssäjaksamiseen.

Etäpäiviä piristävät metsälenkit

Puumalan mielestä jokaisen vapaasti toteutettava liikuntahetki sopii Certialle erityisen hyvin, koska yrityksellä ollaan paljon töissä etänä. Se mahdollistaa monipuolisen liikunnan työpäivänkin aikana kotoa käsin, kun kaikki voivat hyödyntää liikuntahetkensä itselleen mieluisimmalla tavalla ja haluamanaan ajankohtana.

– Kesäisin saatan esimerkiksi lähteä juoksemaan metsään ja talvisin taas hiihtämään. Käyn yleensä toimistolla kerran viikossa, jolloin voin pyöräillä Merikaarrosta parinkymmenen kilometrin työmatkan työajalla, Puumala tiivistää.

Puumala jakaa liikunnan ilosanomaa myös somekanavissaan. Julkaisut ovat kirvoittaneet innostunutta palautetta:

– Moni on kommentoinut vievänsä keskiviikkoliikunnasta viestiä eteenpäin myös omalle työpaikalleen, mikä on ollut ihanaa kuulla. Onhan tämä nyt ihana hengähdystauko keskellä viikkoa! Puumala kertoo.

Tilaa uutiskirje